Expositie met kleurrijke verhalen gaat verder op reis in de regio

Het Hooghuis viert 100 jaar vrijheid van onderwijs. Op de achterste rij van links naar rechts: geportretteerden Jorn van Dinther, Marianne van Dinther, Harry Faassen, Flore van Vlijmen, Jayjay van Rhee, Natasja Sip, Margo Fransen, Mike Fransen, Monique Makhan-Verhoeven & Indira Makhan. Vooraan: Arjan Hol & Nina Hol. De foto is gemaakt door Thomas Segers. 

Het Hooghuis viert 100 jaar vrijheid van onderwijs

Stichting Carmelcollege, de moederorganisatie van Het Hooghuis, bestaat dit jaar 100 jaar. 100 jaar geleden zorgde de oprichting van het eerste Carmelcollege voor toegankelijk onderwijs voor iedereen. Ter ere van dit jubileum presenteerde Het Hooghuis een reizende expositie, die de verhalen vertelt over het onderwijs op Het Hooghuis, van vroeger en van nu. De expositie zal vanaf 2 augustus neerstrijken in Heesch.

 

De kleurrijke expositie
Op 30 mei is de expositie met kleurrijke verhalen feestelijk geopend. Een prachtige mix van generaties (oud-)leerlingen, leerlingenraden, (oud-)collega’s en relaties waren getuigen van deze opening. De expositie bestaat uit zes grote expositieframes, gemaakt bij Baaijens Metaal met de hulp van ZuidWest-leerlingen Jorg, Jente, Guus en Tijn. Op de frames zijn in het groot interviews afgedrukt, waarin (oud-)leerlingen – die ook een bloedband hebben met elkaar – door persoonlijke verhalen een beeld schetsen van het onderwijs in deze regio, vroeger, nu en in de toekomst.

De expositie op reis
De expositie van 100 jaar Carmel is al door veel mensen opgemerkt en met aandacht bekeken in de voortuin bij het Titus Brandsmalyceum. Nu is het tijd om door te reizen naar een nieuwe locatie. Scholengroep Het Hooghuis brengt de verhalen graag naar de mensen toe. Ook hier geldt namelijk het gedachtegoed van moederorganisatie Stichting Carmelcollege: voor elke mens, heel de mens en alle mensen. De expositie zal vanaf 2 augustus neerstrijken in Heesch. Drie van de zes verhalen zijn te zien voor het gemeentehuis, de andere drie verhalen worden voor bij de fontein in het centrum van Heesch geplaatst. Vervolgens zijn vanaf 12 september alle verhalen te bezichtigen op het Sint Barbaraplein in Oss (naast de Groene Engel). Hier zal de expositie tot 31 oktober te zien zijn, voordat de expositie doorreist naar nieuwe plekken in de omgeving.

Herkennen en herinneren
De scholengroep hoopt dat mensen zich herkennen in de gesprekken op de expositiezuilen en ook hun eigen herinneringen aan het onderwijs blijven delen met elkaar. “De verhalen vormen onze kracht en laten zien wie wij daadwerkelijk zijn. Ze zorgen voor een verbindende schakel in onze geschiedenis”, aldus Jeroen Donders.

Meer informatie over de reizende expositie en over Carmel 100 jaar vind je hier. Ook zal hier de volgende locatie van de reizende expositie bekend gemaakt worden. Wil je de kleurrijke expositieverhalen graag in de vorm van een verhalenbundel op papier ontvangen? Mail dan je adresgegevens naar info@hethooghuis.nl.