De Werkplaats: Onderwijs dat past bij de praktisch lerende leerling

De standaard manier van onderwijs blijkt in de praktijk niet passend voor iedere leerling. Sommige kinderen komen beter tot leren door te doen. Speciaal voor die leerlingen uit groep 7 en 8, die vastlopen in de traditionele aanpak, is er De Werkplaats. Dit onderwijsinitiatief, ontwikkeld door Judith van der Heijden (intern begeleider op Kindcentrum De Aventurijn) in samenwerking met Het Hooghuis en SAAM*, combineert theorie en praktijk om kinderen weer te laten groeien – in zelfvertrouwen, leerplezier en vaardigheden. 

Inspiratie uit de praktijk: Esmee’s succesverhaal 

Het begon allemaal met Esmee, een leerling die Judith begeleidde tijdens haar werk als intern begeleider op Kindcentrum De Aventurijn, destijds De Korenaer. Esmee had moeite met de theoretische lesstof in de bovenbouw, waardoor ze haar zelfvertrouwen verloor en zich steeds meer een uitzondering voelde. Judith besloot het anders aan te pakken en zette in op leren door te doen. De resultaten waren positief: Esmee bloeide op, vond haar talenten en ontdekte een leerstijl die bij haar paste. Ze groeide in zelfvertrouwen en het leren ging haar daardoor steeds beter af. Inmiddels heeft ze haar vmbo-diploma behaald en volgt ze een mbo studie Zorg en Welzijn aan ROC Ter Aa. 

Esmee: “Ik heb geleerd dat ik het wél kan, op mijn manier. Dat gaf mij zoveel rust. Ik ben trots dat ik mijn vmbo-diploma heb gehaald en nu een opleiding volg waar ik blij van word. Doordat ik mocht leren op mijn manier, is mijn zelfvertrouwen vergroot. Niet alleen wat betreft school; ik laat gewoon niet meer zo makkelijk over me heen lopen.” 

Esmee volgt nu haar opleiding aan ROC Ter Aa met uiteindelijk één doel: kraamverzorgster worden.

Een krachtige samenwerking met Het Hooghuis en SAAM* 

Wat begon als een praktisch ‘experiment’ in Judith’s eigen school, onder de naam TOPklas (Theorie over Praktijk), groeide dankzij de samenwerking met Het Hooghuis en SAAM* uit tot een volwaardige, bovenschoolse praktijkklas: De Werkplaats. Een aanpak met een koppeling van theorie en praktijk, waarbij de leerdoelen van Stichting Leerplan Ontwikkeling aan bod komen.  

De Werkplaats past binnen de bredere visie van Het Hooghuis en SAAM*: ieder kind verdient een kans om te leren op een manier die bij hen past. Door samen te werken met basisscholen, voortgezet onderwijs en regionale bedrijven wordt een brug geslagen tussen theorie en praktijk. Dit bereidt kinderen voor op een toekomst waarin praktisch talent een steeds grotere rol speelt. 

Jeroen Donders, voorzitter centrale directie van Het Hooghuis: “De Werkplaats staat voor mij voor heel veel wat onderwijs zou moeten zijn: kansen voor ieder kind, praktijkleren, een doorlopende leerlijn primair onderwijs-voortgezet onderwijs, oriënteren en onderzoeken en vooral samenwerken, herinneringen maken en plezier hebben! Ik ben zeer content met dit initiatief en ondersteun het van harte!”.  

Dankzij De Werkplaats krijgen praktisch lerende leerlingen in Oss en omstreken de kans om op een manier te leren die écht bij hen past, zodat ze kunnen groeien in0 zelfvertrouwen en vaardigheden. Judith: “Esmee liet mij zien hoe belangrijk het is om onderwijs écht af te stemmen op de leerling. Met De Werkplaats kunnen we dat nu structureel aanbieden.” 

Hoe ziet de Werkplaats eruit? 

De Werkplaats biedt leerlingen uit groep 7 en 8 met een praktisch leerprofiel een nieuwe manier van leren. Op woensdagochtend van 8:45 tot 12:00 uur komen de leerlingen samen op een van de locaties van Het Hooghuis (De Singel of ZuidWest). Tijdens deze ochtend krijgen ze theorieles, verzorgd door een leraar van de basisschool, én praktijkles van een leraar van het voortgezet onderwijs. De samenwerking tussen basisschool- en middelbareschooldocenten bereidt hen voor op een soepele overgang naar het voortgezet onderwijs. 

Georgie, een van de betrokken docenten: “Het is prachtig om te zien hoe leerlingen opbloeien. Ze leren hier niet alleen rekenen of taal, maar ook wie ze zelf zijn en wat ze kunnen.” 

Martijn van Tilburg, Collega van Bestuur SAAM*: “Bij SAAM* zeggen we dat we ‘SAMEN naar eer en geweten verantwoordelijk zijn voor kansen voor álle kinderen’. Kinderen die vooral leren door te doen krijgen via De Werkplaats mooie, nieuwe mogelijkheden om te leren en te ontwikkelen op een manier die bij hen past. Hiermee maken we onze onderwijsopdracht ook voor deze kinderen waar. Ik heb het initiatief in de praktijk mogen zien en ik was onder de indruk van de betrokkenheid en het enthousiasme van de kinderen en de uitdagende leeromgeving die hen geboden werd.”

De voordelen van De Werkplaats 

Voor leerlingen biedt De Werkplaats meer dan alleen een andere manier van leren: 

  • Ze krijgen meer zelfvertrouwen door praktijkgericht onderwijs. 
  • Ze leren in kleine groepen, met veel persoonlijke aandacht. 
  • Ze wennen alvast aan de opzet van het voortgezet onderwijs, met verschillende docenten op één dag. 
  • Ze ontdekken en waarderen hun eigen talenten. 

Een oud-leerling van De Werkplaats: “Door De Werkplaats snap ik het veel beter. Daardoor kan ik op mijn manier leren. Zo past leren beter bij mij.” 

Grootse toekomstplannen voor De Werkplaats 

Op dit moment is De Werkplaats slechts toegankelijk voor een deel van de kinderen uit Oss. Vanaf 15 januari start de pilot voor drie basisscholen binnen de bebouwde kom van Oss. De ambitie is om De Werkplaats vanaf schooljaar 2025-2026 aan te bieden aan alle basisscholen binnen de bebouwde kom van Oss. In 2026-2027 is de ambitie om ook scholen uit de regio te betrekken. Judith: “Het zou mooi zijn als niet alleen de scholen van Oss elkaar vinden in deze samenwerking, maar ook bedrijven en instanties gaan participeren. Op die manier kunnen we echt samenwerken aan de lerende stad Oss, en zo onze jongeren samen voorbereiden op hun toekomst. 

Met deze ambitie zetten we een belangrijke stap naar toekomstgericht onderwijs, waar steeds meer leerlingen van kunnen profiteren. Zo bouwen we samen aan toegankelijk en praktisch onderwijs in Oss en omgeving. 

Meer weten of aanmelden? 

Zie je dit als een kans voor een leerling? Bespreek het met de intern begeleider of leerkracht en ontdek samen of De Werkplaats de juiste plek is. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind kan leren en groeien, op zijn of haar manier. Voor meer informatie over De Werkplaats ga je naar www.dewerkplaatsoss.nl. 

Met initiatieven zoals De Werkplaats bouwen Het Hooghuis en SAAM* aan de toekomst van leerlingen, zodat ieder kind een kans krijgt om te schitteren. 

De Werkplaats: leren door te doen, groeien door te maken. 

Fotografie: Sharon Damen | ShareOn