Leren in de samenleving
Op Het Hooghuis bereiden we onze leerlingen zo goed mogelijk voor op de toekomst. We vinden het heel belangrijk dat zij al tijdens hun middelbareschooltijd de kans krijgen om te ontdekken wat ze later graag willen gaan doen. We willen onze leerlingen in de samenleving laten ervaren hoe de wereld om hen heen in beweging is. Daarom werken we graag samen met het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen.
Eigen, unieke LOB-methode
Ook werken we met een eigen, unieke methode om leerlingen te helpen bij hun loopbaanoriëntatie (LOB). De vragen Wie ben ik?, Wat kan ik? en Wat wil ik? staan hierin centraal. Deze methode, die we binnen Het Hooghuis hebben ontwikkeld, is uitgebreider dan bestaande methodes. Hiermee doen we recht aan de ontdekkingstocht van onze leerlingen naar een passende vervolgopleiding. Daar zijn we trots op. Zo zorgen we ervoor dat onze leerlingen straks een goede aansluiting hebben op het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt.
Talenten ontdekken
We helpen onze leerlingen bij het ontdekken van hun talenten. Ze leren veel over zichzelf: waar ben ik goed in en wat vind ik leuk om te doen? Als je dat weet, kun je goede keuzes maken voor nu en later. Daarom is leren in de praktijk ook een belangrijk onderdeel van ons onderwijs. We willen graag dat onze leerlingen succesvol zijn op school, in hun latere werk én als mens.
Samenwerken met Het Hooghuis
De samenwerking van Het Hooghuis met bedrijven en instellingen werkt twee kanten op. Het is niet alleen interessant en leerzaam voor onze leerlingen, het is zeker ook een verrijking voor het bedrijf of de instelling waar zij naartoe gaan. Onze leerlingen nemen de laatste onderwijsontwikkelingen met zich mee en zij kijken met een frisse, jeugdige blik naar uw bedrijf. Daar kunt u ook uw voordeel mee doen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat leerlingen nadat ze geslaagd zijn voor hun studie, hun weg terugvinden naar hun stagebedrijf. De toekomstmogelijkheden liggen dus open voor onze leerlingen én alle bedrijven en instellingen die met ons samenwerken. De Talentencampus helpt ons daarbij. Verderop leest u daar meer over.
Jongeren samen een voorsprong geven in de wereld van morgen?
Wilt u ook graag samenwerken met Het Hooghuis en jongeren verder helpen in hun (onderwijs)loopbaan? Hieronder hebben we alle stageperiodes van onze scholen in een overzicht gezet. Zo ziet u per school wat de mogelijkheden zijn. Specifieke vragen kunt u ook stellen aan de contactpersonen van de scholen.
Stages vanuit Het Hooghuis
Hieronder leest u hoe onze scholen invulling geven aan de stages van onze leerlingen. Zo ziet u wat onze leerlingen eventueel voor uw bedrijf of organisatie zouden kunnen betekenen en u voor hen. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden, want leren doen we van en met elkaar!
Lees meer Havo 4: Dorien Oomen 0412 224110 Klas 4: september/december, 3 periodes van elk 5 weken Klas 4: september t/m december Voor allebei: 1 of 2 dagen per week, gemiddeld 10-15 weken Lees minder
Naam school
Stadion
Naam Stage
Snuffeldag
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Vmbo gt 3
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)1 Dag
Doel van de stage
Dagje meekijken met een beroepsbeoefenaar
Contactpersoon
Dennis Snoeks d.snoeks@hethooghuis.nl
Thilly Jansen t.jansen@hethooghuis.nl
Naam school
Mondriaan College
Naam Stage
AEL (Arbeids Ervarend Leren)
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Mavo 3 en havo 4
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)1 Week van 15 t/m 19 april 2019
Doel van de stage
Leerlingen de mogelijkheid bieden om zich in de loop van hun schoolloopbaan beter te oriënteren op hun keuze voor een opleiding/beroep.
Contactpersoon
Mavo 3: Margo Fransen
m.fransen@hethooghuis.nl
d.oomen@hethooghuis.nl
Naam school
Heesch
Naam Stage
AEL (Arbeids Ervarend Leren)
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Klas 3 vmbo gt en klas 3 mavo
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)Twee weken in maart/april
Doel van de stage
Leerlingen de mogelijkheid bieden om zich in de loop van hun schoolloopbaan beter te oriënteren op hun keuze voor een opleiding/beroep.
Contactpersoon
infoheesch@hethooghuis.nl
Naam school
De Singel (Praktijkonderwijs)
Naam Stage
Oriënterende stage en arbeidstoeleidende stage
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Leerlingen vanaf 15 t/m 18 jaar, die praktisch erg sterk zijn in het assisteren van werkzaamheden en eventueel kunnen uitstromen naar werk.
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)Periodes van 13 weken (3 per jaar) met 2 tot 3 dagen per week stage, afhankelijk van het leerjaar en lesprogramma.
Doel van de stage
Oriënterende stages tijdens leerjaar 3 op De Singel (3 keer per jaar). Daarna een match zoeken met bedrijven/instellingen voor mogelijke uitstroom naar werk in leerjaar 5.
Contactpersoon
Peter van Dijk (stagecoördinator) p.vandijk@hethooghuis.nl
Naam school
ZuidWest
Naam Stage
BPL (Beroeps Praktijk Leren) – groepsstage
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Leerlingen van klas 3 en 4; zij lopen gezamenlijk stage binnen de sector Groen
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)Klas 3: maart t/m juni, 3 periodes van elk 5 weken
Doel van de stage
Beroepsoriëntatie, beroepshouding en beroepsvaardigheden
Contactpersoon
Stagebureau
stagebureau@hethooghuis.nl 0412-224163
Naam school
Titus Brandsmalyceum (TBL)
Naam Stage
Snuffelstage
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Havo klas 3 en 4
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)3 Havo: 2 dagen
4 Havo: 1 dag
Doel van de stage
Zich oriënteren op de arbeidsmarkt
Contactpersoon
Eric van den Bogaart e.vandenbogaart@hethooghuis.nl
Naam school
ZuidWest
Naam Stage
Beroepsgerichte stage
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Klas 3 en 4 van alle profielen
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)Klas 3: maart t/m juni
Doel van de stage
Beroepsoriëntatie, beroepshouding en beroepsvaardigheden
Contactpersoon
Stagebureau
stagebureau@hethooghuis.nl 0412-224163
Naam school
ZuidWest
Naam Stage
BiB stage (Banen in Bedrijf)
Doelgroep
(voor welke leerlingen)Klas 2
Termijn
(welke periode en hoelang duurt de stage)2 Dagdelen in de periode van oktober t/m januari
Doel van de stage
Beroepsoriëntatie
Contactpersoon
Stagebureau
stagebureau@hethooghuis.nl 0412-224163
Talentencampus Oss
Verbindende schakel
Bij Het Hooghuis geloven we dat leren niet alleen in de klas gebeurt, maar ook in de bredere samenleving. Daarom werken we nauw samen met de Talentencampus Oss, een initiatief dat onderwijs en het bedrijfsleven met elkaar verbindt om talent uit de regio te versterken.
De Talentencampus vervult een belangrijke functie in Oss en de regio. Door onze krachten te bundelen creëren we betekenisvolle verbindingen tussen onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen. Daar plukken alle partijen de vruchten van, ook onze leerlingen.
Hulp bij keuze voor studie of werk
Het valt vaak niet mee om een goede keuze te maken voor een profiel, vervolgopleiding of beroep. Jezelf leren kennen door antwoord te geven op vragen als Wie ben ik?, Wat kan ik? en Wat wil ik? helpt bij het ontdekken van je talenten. Als je eenmaal weet wat je talenten zijn, kun je een bewustere keuze maken voor een vervolgstudie of baan. De Talentencampus en Het Hooghuis zetten zich er samen voor in om leerlingen te helpen bij deze keuzes.
Verbinding onderwijs en bedrijfsleven
De Talentencampus verbindt het onderwijs en bedrijfsleven op verschillende manieren, bijvoorbeeld door:
- het organiseren van gastlessen op scholen. Leerlingen krijgen de kans om rechtstreeks van professionals uit het bedrijfsleven te leren. Zo krijgen leerlingen een beter beeld van verschillende carrierepaden.
- leerlingen de gelegenheid te geven om zelf bij een bedrijf rond te kijken. Dit kan onder andere tijdens een casusdag. In kleine groepen onderzoeken ze bepaalde vraagstukken en presenteren hun oplossingen later aan de medewerkers. Dit versterkt niet alleen hun praktische vaardigheden, maar geeft hen ook inzicht in de dynamiek van de bedrijfswereld;
- leerlingen van 2 vmbo en 3 havo/vwo mee te laten doen aan de Jongeren Bedrijvendag. Op deze dag bezoeken de leerlingen 3 bedrijven in Oss of omgeving om zich te oriënteren op beroepen en beroepsrichtingen waarin zij geïnteresseerd zijn. Dit helpt hen bij het maken van hun profielkeuze later in het schooljaar;
- medewerkers van scholen (docenten, schooldirecteuren, e.d.) kennis te laten maken met ondernemers tijdens bedrijfsbezoeken. Deze waardevolle ontmoetingen vinden bijvoorbeeld plaats als docenten leerlingen vergezellen naar een bedrijf of als er vergaderd wordt buiten de school. Veel bedrijven en organisaties staan hier voor open. Zo ontdekken zij hoe het onderwijs tegenwoordig is geregeld en welke rol hun bedrijf daar eventueel bij zou kunnen spelen.
Verbinding onderwijsinstellingen met elkaar
De Talentencampus verbindt ook onderwijsinstellingen met elkaar, bijvoorbeeld door:
- leerlingen van Het Hooghuis een bezoek te laten brengen aan ROC de Leijgraaf, zodat zij zich kunnen oriënteren op een vervolgopleiding op het ROC.
- het tot stand brengen en ondersteunen van een langdurig samenwerkingsverband tussen scholen onderling, soms in samenwerking met bedrijven. Denk daarbij aan een learning community waarbij mbo- en hbo-leerlingen met elkaar samenwerken aan een afstudeeropdracht bij een bedrijf.
Veelzijdige rol
De Talentencampus levert een bijdrage aan allerlei projecten die te maken hebben met de ontwikkeling van het onderwijs en bedrijfsleven in Oss en de regio. Dat doen ze bijvoorbeeld als organisator, kennispartner, intermediair, initiator of deelnemer. De rol van de Talentencampus is dus heel veelzijdig.
Ook samenwerken met de Talentencampus?
De Talentencampus staat open voor deelname van iedere partij die het concept van de Talentencampus onderschrijft: zorgen voor een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven en talent ontwikkelen en verbinden aan bedrijven. Talent is er volop in Oss!
Kijk voor meer informatie op www.talentencampusoss.nl of stuur een e-mail naar info@talentencampusoss.nl
Lerende stad Oss
Als derde stad van Nederland heeft Oss zich aangesloten bij het netwerk van UNESCO Learning Cities. Dit wereldwijde netwerk bevordert de uitwisseling van ervaringen op beleidsniveau over het concept van een leven lang leren.
Iedereen moet de kans krijgen om te blijven ontwikkelen. Door samenwerking te stimuleren tussen onderwijs, overheid, bibliotheken, erfgoedinstellingen en alle andere betrokken organisaties zet de Lerende Stad Oss zich in voor een leven lang leren voor al haar inwoners. Deze partners worden actief betrokken bij het creëren van projecten en evenementen die aansluiten bij de missie en visie van de Lerende Stad Oss.
Het doel is om een ecosysteem te vormen waarin leren en ontwikkeling centraal staan en zichtbaar worden. Leren vindt namelijk niet alleen in de klas plaats, maar ook in het dagelijks leven en op onverwachte momenten.
De Talentencampus Oss speelt een sleutelrol als aanjager van dit concept.
Vragen? Meer weten?
Wil je ergens meer over weten of heb je een specifieke vraag? Neem dan contact op met Het Hooghuis of een van onze scholen.
Nelson Mandelaboulevard 2
5342 CZ Oss
Tel. 0412 – 224100
Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
Je talenten ontdekken en het beste uit jezelf halen? Bij Het Hooghuis draait het niet alleen om een diploma, maar ook om keuzes voor later die bij je passen.
Even binnenkijken?
Even rondneuzen op de zes scholen van Het Hooghuis? Wandel door de 3D-impressies of stap in onze drone!
Proef de sfeer van Het Hooghuis
Resultaat is belangrijk, maar de sfeer op de school van je keuze ook. Ontdek wat we zoal doen en proef de sfeer!